Limba română în campania electorală

Posted: iulie 23, 2014 in Consiliul Europei, Eu am dreptul
Etichete:, , ,

Aspectele politice ale cultivării limbii române

1. Vocabularul campaniei electorale

Deşi, conform legislaţiei în vigoare, în Republica Moldova campania electorală încă nu a început în acest an, de facto, un proces electoral mai puţin decoltat e în toi şi partidele politice nici nu neagă.

Monitorizând alegerile de diferite niveluri (pe parcursul unui deceniu, în calitate de observator şi coordonator al unor reţele de observatori naţionali) “m-am îmbogăţit” cu diverse ”inovații” ale politicienilor autohtoni, lucru ce mi-ar permite să scriu un dicţionar al limbii române al campaniei electorale din Moldova. Și după 2009 liderii unor partide au folosit un vocabular agresiv nu doar în campania electorală, ci şi în activitatea sa în cele mai înalte funcţii. Şi aflându-te pe o bancă în parc, involuntar fiind martorul ocular al dialogului dintre doi îndrăgostiţi, crezi că eşti la o şedinţa a membrilor unui partid, sau la o reuniune a mai multor partide. Cuvintele folosite de tinerii îndrăgostiţi (precum păpușar, gangster etc.) nu au fost inventate de politicienii basarabeni, ele sunt în dicţionarul limbii române, dar au fost reactivate în contextul unor lupte politice murdare, din care motiv aceste și alte cuvinte s-au îmbibat cu foarte multă energie negativă, în timp ce electoratul aştepta un dialog cu energie creativă, în final alegându-se cu dezgustul acestei lupte pentru putere.

Or, campania electorală, văzută de specialişti în domeniu, fin zis, un „ritual polemic” – trece deseori cu cele mai „semnificative” discuţii în viaţa de zi cu zi a electoratului, şi ce e mai trist, în vocabularul alegătorilor tineri.

Elemente ale agresivităţii politice din comportamentul multor personaje trec în dialogul, în limbajul cetăţenilor, care influenţează negativ cultivarea limbii române. Lăsând pe marginea terenului jocul de interese al mai multor politicieni, care şi după un sfert de veac de la proclamarea limbii cu grafie latină – (limba română) – nu cunosc ce limbă vorbeşte această naţiune, noi încercăm să sugerăm alt gând: necesitatea desfăşurării unei campanii electorale parlamentare demne de strategiile şi programele propuse electoratului. O campanie electorală în limitele unui comportament civilizat, a unui dialog cult. Altfel, toate aceste „debate/stranietăţi” sunt trase la indigo de mulţimea de telespectatori, radio-ascultători sau cititori… şi, lucru cel mai trist, de elevi, care, să recunoaştem, iau ca model felul de comportament a unui sau altui politician. Caracterele deja formate a persoanelor de peste 30-40 de ani – nu sunt în pericol, aceşti alegători sunt mai degrabă un filtru al moralităţii, competenţei şi valorii politicienilor vizaţi.

Avalanşa, invazia cuvintelor din limbile altor popoare aduse de cetăţenii Republicii Moldova, emigranţi în alte ţări (Federaţia Rusă, Portugalia, Italia…) e un fenomen dezastruos. Mai dureros e totuşi de suportat perioada campaniei electorale, când, cei care se doresc a fi elitele unei ţări, neavând argumente sau competenţele necesare, îşi dezgolesc adevăratul chip şi se împroaşcă cu fecale lingvistice, promovând o antipublicitate. În cazul în care, „din mulţimea de cuvinte, expresii, construcţii, care se află în limba comună”, fără “respectarea unor anumite reguli, anumite norme literare” (acad.Corlăteanu), – poticienii aleg anume acele cuvinte, acele fraze, care îi caracterizeză, și, despre care am semnalat. Or, “principala cauzăa acestora este insuficienta educaţie sau cultură lingvistică „ parte a culturii generale a celor mai mulţi vorbitori (inclusiv a celor cu studii superioare)”, – conchide Theodor Hristea.

Limba română fiind atrasă ca parte a duelului dintre conflictele pentru distribuţia puterii, iese la final, când politicienii beau şampania victoriei, cu foarte multe răni, pe care societatea – vorbitorii de limbă română (alegătorii) – face mari eforturi pentru a o vindeca cât de cât. “Pe acest fond clasa politică s-a îndepărtat de electorat, care se simte reprezentat mai mult de media decât de politic” (dr. Teodor DIMA, Membru corespondent al Academiei Române).

Microfonul Liber

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s